NTDS en ETDS

Het NTDS is een studententoernooi waarbij het hele weekend gestijldanst zal worden. Op zaterdag is de wedstrijd ballroom wedstrijd en op zondag de wedstrijd latin. Beginners hebben een eigen klasse, waarbij zij het opnemen tegen andere beginnende dansers (minder dan één jaar danservaring). Dans je tijdens de lessen met een heer of dame die al meer dan een jaar danservaring heeft, dan zullen jullie niet samen in de beginnersklasse mee mogen dansen. Je mag echter wel met een andere partner meedoen aan de danswedstrijd! Je kunt dan, net als de andere gevorderde dansers, deelnemen in de Breitensport. In de Breitensport worden ’s ochtends vroeg indelingsronden gehouden, waarbij juryleden bepalen in welke klasse jullie de hele dag mogen dansen (respectievelijk, van lager tot het hoogste Breitensport niveau: amateurs, professionals of masters).

Het ETDS is, zoals de naam al doet vermoeden, een Europees toernooi. Hier komen vooral paren uit Duitsland, Nederland, Tsjechië, Noorwegen en Zweden op af. De deelnemers zijn allemaal van studenten- of bij een universiteit aangesloten verenigingen. Hoewel er dansers uit allerlei landen meedoen, ligt het gemiddelde dansniveau niet per se veel hoger dan op een NTDS. Het enige grote verschil met het NTDS is dat er geen beginnersklasse is, waardoor ook dansers met minder dan een jaar ervaring in de Breitensport moeten starten. Onze ervaring is echter dat mensen die op het NTDS in de beginnersklasse dansten zeker niet onder doen voor het niveau van de Amateursklasse, de laagste klasse van de Breitensport!

Bij zowel het NTDS als het ETDS wordt er op zaterdag altijd Breitensport ballroom gedanst, afgewisseld door de Open latin, terwijl je op zondag juist de Breitensport latin en de Open ballroom hebt. In de Breitensport dansen alle dansers die nog niet in de kledingklasse in hun land dansen. In de Open klasse dansen alle dansers die wél in de kledingklasse in hun land dansen. Bij sommige toernooien zijn hier nog wat aanpassingen op, maar die krijg je dan te zijner tijd te horen. De Breitensport danst ’s ochtends indelingsronden waarbij zij door juryleden in (meestal drie of vier) verschillende niveaus ingedeeld worden. Je blijft de rest van de dag op het niveau dansen waarin je bent ingedeeld, tot het moment dat je eruit ligt, of tot je in de finale staat.

Let op! Heb je geen partner die mee gaat naar het toernooi? Geen probleem! Op vrijdagavond zijn er blinddaterondes om de perfecte partner voor je te vinden! Zet tijdens deze blind-daterondes gewoon je beste dansbeentje voor, dan komt het allemaal goed!

Zaterdagavond is er altijd een groot themafeest. Normaliter probeert Dance Fever altijd een twist te geven aan dit thema, maar dat bedenken we tegen die tijd pas.

Bij een NTDS gaat iedereen op zondagavond weer naar huis. Bij het ETDS is er op de zondagavond nog een gala met diner vooraf. Maandagochtend kun je dan nog lekker ontbijten voordat je weer terug naar Nijmegen gaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om al op zondagavond te vertrekken als dit beter uitkomt.

Meer informatie
Website ETDS
Wikipedia
Mail de teamcaptain(s)